Przepis na pierogi

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml oleju
  • około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut)

    PRZYGOTOWANIE:

    1. Mąkę łączę z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy dodaję po trochu bardzo gorąca wodę. Jeśli robicie ręcznie trzeba uważać, żeby się nie poparzyć! Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na 10-15 minut, aby odpoczęło.
    2. Wałkuję i nadziewam ulubionym farszem.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *